Chai Tea Latte, orjinal ismiyle Masala Çayı basitçe siyah çay, süt ve baharatların bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Tarçın, karanfil ve diğer baharatlarla siyah çay, buharda pişirilmiş süt ile birleştirilir. Çay, baharat ve sütün mükemmel dengesini yakalamak için köpükle doldurulur.

Orijinal adı Masala olan çay, Hint dilinde “karışık baharat” demektir. Tüm dünyada ‘masala chai’ olarak bilinen bu karışımın içeriği genellikle tarçın, kakule, karanfil, karabiber, zencefil gibi yoğun tadı ve aroması olan baharatlar kullanılarak yapılır. Hint çayı ya da sütlü içeriğinden dolayı ‘chai latte’ olarak da bilinmektedir. Kış aylarında daha çok rağbet gören çay sağlık açısından oldukça yararlıdır. İçerisinde bitki ve baharatlardan gelen mineral ve vitaminleri barındırarak doğal bir antibiyotik işlevi görür. Günlük ihtiyacın olan enerjiyi masala çayı tüketerek kazanabilirsiniz.

Masala çayın tarihi ve kökeni nereden gelmektedir?

Chai Tea Latte’nin kökeni Hint medeniyetine dayanmaktadır. Hint medeniyetinin 5 bin yıllık serüveni içerisinde şifa bulmak için tüketilen geleneksel bir içecektir. İlk olarak karışık ot ve birtakım baharatların demlenerek tüketildiği düşünülmektedir. Süt ve çay yapraklarının eklenmesi ise bölgeye gelen yolcu ve tüccarların etkisi ile olduğu bilinmektedir. 1960’lı yıllarda bu çayın popülerliği artmaya başlamıştır. 20.yy başında Hint Çay Topluluğu tarafından Hint işçileri arasında çay kültürü alışkanlığı oluşturulmaya başlanması ile git gide popüler olmaya başlamıştır. Bir süre sonra popülerliği iyice artan Masala yani Chai Tea Latte, çay ve kahve satışı yapan mağazalarda satışa sunularak insanların sosyalleşirken keyifle tükettikleri bir içecek haline gelmiştir.

Chai Tea Latte’nin geleneksel bardak “KULLARHS” ile içimi

Sokak çay satıcıları Masala Chai’yi kendi baharat karışımları, siyah çayları, süt ve şekerle yaparlar ve  bu çayı genelde “kullarhs” olarak bilinen küçük, hafifçe pişirilmiş kil kupalarda servis ederler. Hijyenik ve çevre dostu olan kullarhs parçalanabilir kilden yapılır.                                               

Chai Tea Latte’nin faydaları (1) ya da (*)

1. Güne enerjik başlamanıza yardımcı olur

Chai çayının kafein içeriği sayesinde bu çay, sabahını başlatmak veya günün yarısında biraz ekstra enerji almak için harika bir seçimdir. Chai çayı, doğal olarak kafein içeren siyah çay yaprakları içerdiğinden bu keyifli çay da kafein içerir.

Birkaç fincan kahvenin olumsuz yan etkileri olmadan günde birkaç fincan chai çayı tüketebileceğin anlamına gelir. Hem uyarıcı etkilere sahip olacaksın ve en uzun günlerin bile üstesinden kolayca gelebileceksin. Kahveden Chai çayına geçmek, kafein alımını azaltmanın ve gergin duygularınızı azaltmanın kolay bir yolu olabilir.

 2.Sindirimi Geliştirmeye Yardımcı Olur

Birçok çay gibi chai de sindirim sistemlerini düzenlemek ve bağırsaklarını sağlıklı tutmak için mükemmeldir. Sindirim sağlığına faydalarından büyük ölçüde sorumlu olan Chai çayında bulunan baharat zencefildir. Zencefil, dolaşımı iyileştirerek ve organlara oksijen vererek sindirime yardımcı olur, böylece optimum performans gösterebilirler.

3. Mide bulantısını hafifletir

Zencefil, mide bulantısını azaltma kabiliyeti ile bilinir ve hamilelik sırasında deniz tutması veya mide bulantısı gibi yaygın rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmıştır.

4. Rahatlatır

Chai çayında bulunan baharatlar, yaygın ağrıları ve ağrıları hafifletmeye yardımcı olarak rahatlamanı sağlar.   

5. Bağışıklık sistemini destekleyebilir

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi kurmak istiyorsan ve bu günlerde kimler yoksa, her gün birkaç bardak çayı içmek hedefine ulaşmana yardımcı olabilir. Kakule yüzyıllardır Tibet tıbbının temelini oluşturmuştur ve yüksek dozda C vitamini ve bağışıklık sisteminizi sağlıklı tutan diğer besinleri içerir.

6. Genel hücre sağlığını Korumana yardımcı olur

Chai çayı, serbest radikalleri ortadan kaldırmaya yardımcı olan polifenoller olarak bilinen yüksek miktarda güçlü antioksidanlar içerir. Serbest radikaller, gıdalardaki ve çevresindeki ortamdaki kirleticiler ve kimyasalların neden olduğu ve hücre hasarına neden olabilen bileşiklerdir. Serbest radikaller, Alzheimer ve Parkinson gibi kronik hastalıkların yanı sıra birçok kanser türü ile ilişkilendirilmiştir.

Chai çayı, çoğu meyve ve sebzeden daha fazla polifenol içerir, bu da günlük olarak chai çayı içmenin genel hücre sağlığının korunmasına yardımcı olabileceği anlamına gelir. Karanfil ve tarçın en yüksek antioksidan seviyesine sahip bitkiler arasında yer alır ve chai çayı bu baharatların her ikisini de içerir. Bu antioksidan özellikler vücudunu hücre dejenerasyonuna, virüslere ve bakterilere karşı korur. Ayrıca antioksidanlar yaşlanmayı yavaşlatabilir.

7. Kalp sağlığını iyileştirmede yardımcı olabilir

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, Chai’nin ana bileşenlerinden biri olan tarçının, kötü kolesterolü ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Siyah çayın kan kolesterol seviyelerini düşürerek sağlıklı kalp etkilerine sahip olduğu da gösterilmiştir. Chai çayı ve kalp sağlığı arasındaki doğrudan bağlantılar üzerine çok az çalışma olsa da, birçok chai içeriğinin sağlıklı bir kalp oluşturmaya yardımcı olabileceğine dair kanıtlar vardır.

ÇaycıTeaShop’tan evde yapabileceğiniz Chai Tea Latte Tarifi

Klasik çay ve kahveden farklı olan Chai Tea Latte orijinal adıyla Masala Çayını yoğun aroma sevenler bayılacaktır. Kış ayların vazgeçilmezi ve soğuk havaların en lezzetli içeceklerinden biri olan Chai Tea Latte’yi evde kolayca yapabilirsiniz.

Chai Tea Latte için Malzemeler

  •  6 gr Çaycı TeaShop Tea for Inspire
  • 150 ml sıcak su
  • 100 ml köpürtülmüş sıcak süt
  • 3 küp şeker veya bal

Chai Tea Latte Hazırlanışı

6 gr Inspıre masala çayı 150 ml sıcak suda 8 dakika demledikten sonra ve servis bardağına süzersin. Şeker veya bal eklenerek tadını zevkinize göre ayarlayabilirsin. Üzerine köpürtülmüş sıcak süt yavaşça dökmeyi unutma. Üzerine biraz toz tarçın serperek keyifle içebilirsin.